keskiviikko 23. syyskuuta 2015

Kivitalotoimittajan valinta, osa 1

Pyysimme tarjouksia yhteensä seitsemältä talotoimittajalta. Tarjouspyynnöt lähetin elokuun puolenvälin jälkeen ja tarjouspyyntö koski materiaaleja, sekä urakointia vesikattovalmiiksi asti. Tarjouspyynnössä olisi kannattanut ehkä paremmin eritellä toivottua toimitussisältöä, koska kaikkien tarjousten sisällöt olivat erilaisia. Olikin melkoinen homma tasapäistää tarjouksia Excelin avulla.

Forte kivitalot vastasi viestiini nopeasti ja ilmoitti, koska tarjous olisi laskettu. Saimme tarjouksen vaihtoehtoisilla yläpohjavaihtoehdoilla ja mukana tuli myös urakoitsijan tarjous rungon pystytyksestä vesikattovalmiiksi. Tarjouksen hinta oli myös kilpailukykyinen ja toimitussisältö laaja. Ainoa miinus tulee ehkä siitä, että pyysin tarjousta energiaharkolla, mutta tarjous oli laskettu ns. tavallisella harkolla. Sain kuitenkin hinnan myös energiaharkolle, kun sitä myöhemmin kyselin.

HEVI Kivitalot eivät vastanneet viestiin, enkä ole saanut tarjousta.

Jämerältä saimme ensin tarjouksen kivisellä yläpohjalla, kuten olimme pyytäneet, mutta Forten tarjouksesta kävi ilmi, että heillä yläpohjan vaihtaminen puuversioon alentaisi hintaa noin 18t. Päätimme siis luopua kivisestä yläpohjasta ja pyytää tarjouksen myös Jämerältä puisella yläpohjalla. Saimmekin hyvin kilpailukykyisen tarjouksen ja pystytys hoituisi Jämerän omien urakoitsijoiden kautta. Plussaa siitä, että yhteydenpito on ollut erittäin aktiivista ja tarjouksen toimitussisältö on laskettu tarkoituksenmukaisilla tuotteilla, esimerkiksi ikkunat ovat passiiviluokkaa, eivätkä hinnaltaan edullisinta mallia.

Lakka ei vastannut viestiin, enkä ole saanut tarjousta.

Lammilta saimme myös nopeasti vastauksen ja tiedon siitä, kauanko tarjouslaskenta kestää. Myyjä oli asiantunteva ja osasi vastata esittämiimme kysymyksiin. Hinta oli 500 mm lämpökivellä laskettuna vertailun korkeimpia, mutta toisaalta energiatehokkuuskin olisi tällä harkolla erittäin hyvä. Mukana ei tullut tarjousta urakoinnista, eli meidän pitäisi itse löytää urakoitsija. Ongelmaksi Lammin kohdalla muodostui kuitenkin EPS -harkoissa käytettävä palosuoja-aine. Kysyin Lammin edustajalta, että käytetäänkö heidän harkoissaan HBCD -palonestoainetta ja edustaja lupasi selvittää asiaa. Noin viikkoa myöhemmin sain vastauksen, että heidän tuotteillaan on kolme eri valmistajaa ja kahdelta on saatu vastaus, että ainetta ei enää käytetä. Kolmannelta ei ilmeisesti oltu saatu vastausta. Edustaja kertoi kuitenkin, että heidän varastotuotteissaan tätä ainetta vielä on ja todennäköisesti sitä tulisi olemaan myös meidän harkkotoimituksen mukana. Plussaa siis suoraselkäisestä asiakaspalvelusta, mutta valitettavasti Lammi taitaa nyt karsiutua tämän vuoksi pois laskuista. Tietoa HBCD:stä on mm. tässä Turun Sanomien artikkelissa.

Passiivikivitaloilta saimme erittäin hyvää ja tehokasta asiakaspalvelua ja myös tarjous on vertailun edullisin. Saimme edustajalta myös tiedon, että heidän harkoissaan ei käytetä enää HBCD:tä. Kaikkiin kysymyksiini tuli vastaus myös erittäin nopeasti. Jotenkin vain kevytbetoni tuntuisi materiaalina houkuttelevammalta kuin EPS, eikä tarvitsisi pelata valujen kanssa. Passiivikivitalojen kautta ei myöskään saatu tarjousta urakoinnista, joten pystytysporukka pitäisi hankkia itse.

Rock -kivitalojen edustaja oli paikallinen urakoitsija, jolta saimme materiaalien lisäksi, myös suullisen tarjouksen pystytyksestä. Tarjous vaikutti ensin edulliselta, mutta kun lisäsin siihen kaikki tarjouksesta puuttuvat kustannukset ja materiaalit, niin tarjouksesta tulikin kalliimpi, kuin muiden kevytbetonitoimittajien tarjoukset. Plussaa siitä, että saman urakoitsijan kautta saisi tarvittaessa myös sisätyöt ja rappauksen, mutta valitettavasti Rock taitaa karsiutua korkean hinnan vuoksi pois laskuista.

Toisessa vaiheessa ovat mukana ainakin siis Forte ja Jämerä. Näiden kahden hinnat ovat myös erittäin lähellä toisiaan, joten katsotaan mihin toimittajaan päädytään. Päätöksiä olisi tarkoitus tehdä melko pian, kunhan toimitussisällöt on hiottu kohdilleen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti