perjantai 4. joulukuuta 2015

Ajatuksia budjetoinnista

Monessa blogissa on viime aikoina käsitelty rakentamisen kustannuksia ja niiden innoittamana minäkin ajattelin avata hieman käyttämiämme keinoja budjetin hallinnassa pitämiseksi.

- Emme rakenna tarpeisiimme nähden liian isoa taloa
Jokainen neliö maksaa. Meille tulee asuinpinta-alaa viidelle hengelle noin 160 neliöä ja se oli myös yläraja, jonka arkkitehdille annoimme ennen talon suunnittelua. Kosteat tilat on myös mitoitettu juuri meidän tarpeisiimme sopiviksi, koska kosteat tilat maksavat pinnoiltaan eniten.

- Karsimme arkkitehdin suunnitelmista "kalliita" osia
Arkkitehdin ensimmäisissä luonnosehdotuksissa oli muun muassa kolme isoa lasiliukuovea ja melko paljon käytävätilaa. Viimeisissä luonnoksissa liukuovia oli enää yksi ja sekin alkuperäistä pienempi. Mainittakoon, että emme olleet kertoneet arkkitehdille budjettiamme ennen suunnitteluvaihetta, joten "moka" oli täysin meidän.

- Teemme autotallirakennuksen ja pihan rakenteet vasta talon valmistuttua
Tämä sen vuoksi, että vaikka kustannusten osalta yllätyksiä tulisikin matkan varrella, niin ainakin on suuremmat mahdollisuudet saada talo valmiiksi asti. Autotalli tehdään puurakenteisena, koska siitä olisi tullut liian kallis harkkorakenteisena.

- Kilpailutamme hankinnat ja hyödynnämme tarjoukset
Kilpailuttaminen kannattaa, vaikka ei valitsisikaan sitä edullisinta vaihtoehtoa. Rakennuslaina kannattaa myös ehdottomasti kilpailuttaa. Tarjoukset on tullut myös hyödynnettyä tarkkaan ja jo nyt ollaan säästetty sen avulla muutama tonni.

- Varaamme suunnitteluvaiheeseen riittävästi aikaa
Uskon, että hyvä suunnittelu ja hankintojen tekeminen ajan kanssa tuottavat säästöä ja vähentävät stressiä. Toistaiseksi tämä on toiminut hyvin, eikä päätöksiä ja hankintoja ole tarvinnut tehdä kiireessä. Kiire lisää kokemukseni mukaan yleensä myös kustannuksia. Katsotaan miten käy, kun varsinainen rakentamisvaihe alkaa.

- Varaamme budjettiin ylimääräistä yllättäville kuluille
Rakennushanke olisi kaatunut heti alkuunsa, ellei budjetissa olisi ollut reilusti ylimääräistä, kun tiestä aiheutuneet kustannukset olivatkin maaperän takia yli puolet arvioitua suuremmat. Vieläkin budjetista löytyy joustoa, koska yllätyksiä varmasti tulee jatkossakin.

- Mietimme mihin haluamme panostaa ja missä säästää
Kaikkeen ei vain rahat riitä, joten olemme miettineet mitkä asiat ovat meille ehdottomia ja missä voimme hyvin tinkiä. Talon halusimme esimerkiksi ehdottomasti vesikattovalmiiksi asti rakennettuna ja kivirakenteisena, joten näistä emme lähteneet tinkimään. Talli sen sijaan on puurakenteinen ja se tehdään luultavasti pitkästä tavarasta. Sisäpinnoissa esimerkiksi laattojen kohdalla valitsimme  edullisempia vaihtoehtoja ja suuren osan sisätöistä teemme myös itse. Keittiön tasoihin panostettiin ja ne ovat kiveä, kun taas kodinhoitohuoneen tasoiksi valittiin kustannussyistä laminaattia jne.

- Seuraamme budjettia jatkuvasti
Olen tehnyt jo ennen talon suunnittelua budjetin, jota päivitän jatkuvasti toteutuneiden kustannusten mukaan. Näin pysymme jatkuvasti selvillä siitä missä mennään ja kuinka paljon rahaa on jo mennyt. Samasta taulukosta seuraan myös puuttuvia hankintoja.

Toivottavasti näistä vinkeistä on muillekin rakentajille apua. Me ei olla päästy vielä maatyövaihetta pidemmälle, joten katsotaan miten budjetointi loppupeleissä onnistui. Lupaan raportoida aiheesta talon valmistuttua.


5 kommenttia:

  1. Kiitos hyvästä kirjoituksesta. Yhdyn kyllä kaikkiin kohtiin. Etenkin tuohon suunnitteluvaiheessa "budjetin " vaikuttamiseen. Tuota kosteiden tilojen kalleutta en ollut itse tullut ajatelleeksi. Toisaalta meillä oli rinnetalossamme pakko rakennusmääräysten vuoksi tehdä suihku 1.kerrokseen ja kellarissa on sitten sauna ja kylppäri.
    Jokaisen perheen on myös hyvä miettiä mikä on todellinen nelioötarve?
    Onko harrastehuoneita joita ei sitten oikeasti koskaan käytä? ESim lasten makuuhuoneiden ei tarvitse olla niin suuria jos vaatekomerot sijoitetaan kodinhoitohuoneeseen?

    Budjettia on hyvä seurata - jos jossain ylittyy, missä sitten pihistellään? Joku sisustusvalinta voi tuntua valintahetkellä ihan maailman tärkeimmältä "pakko-saada"-jutulta mutta oikeassa elämässä, kun talossa asutaan se ei ehkä olekkaan niin tärkeää.
    Toisaalta on asioita jotka voivat jäädä harmittamaan vuosiksi niin että lopulta on sitten rakennettava se uusi koti - kuten meillä kävi ;) En saanut ensimmäiseen kotiin sellaista keittiötä kun halusin ja se jäi harmittamaan... nyt en sitten keittiösuunnitelmassa paljoa joustanut mutta sen sijaan meidän kodinhoitohuoneeseen valitsin edullisimmat valkoiset kaapit mitä oli. Ja ihan hyvä tuli!

    Summista tuli mieleen - kuten muuallakin on keskusteltu että niistä ei oikeastaan ole rakentajille hirmuisesti apua siinä mielessä että pelkkä numero ei avaa sitä mitä se sisältää. Toisaalta kokonaiskustannustakaan voi olla vaikea vertailla kun oman työn osuus vaihtelee. Hyvät vinkit budjetin pitämiseen sen sijaan ovat tervetulleita!

    VastaaPoista
  2. Olen ihan samaa mieltä erityisesti tuosta tilantarpeen arvioinnista. Perheiden käyttötottumukset vaihtelevat niin paljon, että kannattaa miettiä, mikä on juuri omalle perheelle tärkeää. Me pohdimme myös sitä vaihetta, kun lapset joskus muuttavat kotoa, että miten huoneita sitten voisi käyttää. Sen vuoksi kaksi lasten makuuhuoneista päätettiin yhdistää liukuovella, vaikka lapset sitä vastustavatkin. :) Arkkitehti sai aikamoisen listan toiveita ennen suunnitteluvaihetta ja neliöiden suhteen jouduimme menemään ihan ylärajoille, jotta kaikki toiveet saatiin toteutettua.

    Olen käynyt blogissasi ihailemassa juuri tuota perheen tarpeiden mukaan tehtyä suunnittelua. Arki sujuu varmasti paremmin, kun kaikille tavaroille ja toiminnoille on omat paikkansa?

    Summia en varmaankaan jatkossa tule avaamaan enempää, mutta päätin laittaa tuon Jämerän osuuden vesikattovalmiiksi asti, sekä kokonaisbudjetin, jos joku suunnittelee vastaavan kokoisen kivitalon rakentamista ja haluaa selvittää, mitä hintaluokkaa talo tulisi olemaan. Budjetoinnin avuksi löytyy tietysti monia hyviä laskureitakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jäin miettimään tuota näkemystä summien tarpeellisuudesta ja poistin tiedot tuolta tekstistä. Kerron tarkempia kustannuksia sitten, jos joku niitä haluaa tietää. Ei sitten ainakaan tule johdettua ketään harhaan budjetoinnissa. :)

      Poista
  3. Löysin ensimmäistä kertaa tänne, ja olipas heti ensimmäisenä valtavan hyvä kirjoitus! Aivan samoja ajatuksia, todella hyvin olit saanut jäsenneltyä ja perusteltua asiat. Toki omalla kohdalla tuli sapiskaa jo heti tuosta neliöiden määrästä.. Ai mitenniin kaksi aikuista pärjäisi vähemmälläkin... No ihan tosi hyvin, mut ei sitä nyt enää voi perua :D

    VastaaPoista
  4. Kiva kun löysit tänne. :) Blogisi on yksi suosikeistani ja teille on valmistumassa todella upea talo! Ylimääräiset neliöt eivät välttämättä ole kustannusten kannalta kovin hyvä asia, mutta onhan se ihanaa, ettei tila ainakaan lopu kesken. :D Meillekin tulee ehkä vähän turhan hulppea huonekorkeus (2.7-3.3 m), vähemmilläkin kuutioilla olisi varmasti pärjätty. Toisaalta kun säästää toisista jutuista, niin voi sitten ehkä törsätä joihinkin muihin.

    VastaaPoista