torstai 17. joulukuuta 2015

Ikkunat ja ovetDOMUS


Talomme ikkunat ja ovet, pääovea lukuun ottamatta, tulevat Jämerän kautta Domukselta. Kävin eilen tutustumassa malleihin tarkemmin ja valinnat lyötiin lukkoon. Hankimme todennäköisesti myös autotallin kaksi ovea ja kolme ikkunaa Domukselta.

Taloon tulee laskujeni mukaan avattavia ikkunoita vain viisi kappaletta, kaikkiin tyttöjen makuuhuoneisiin, vanhempien wc -tilaan ja pesuhuoneeseen.  Aika mahtavaa, kun edellisessä 90-luvulla rakennetussa talossamme saimme viimeiset viisi vuotta pestä noin 150 ikkunapintaa joka ikkunanpesun yhteydessä. Kaikki muut uuden talon ikkunat tulevat siis olemaan kiinteitä ja niissä on vain kaksi pestävää pintaa. Olemme suunnitelleet ainakin tyttöjen huoneisiin sälekaihtimia, mutta kivitalossa niitä ei kuulemma kannata laittaa ikkunoihin valmiiksi tehdasasennuksena, koska kosteus aiheuttaa helposti ongelmia. Täytyy hoitaa sälekaihtimet siis siinä vaiheessa, kun rakennusaikainen kosteus on varmasti haihtunut. Ikkunat tulevat olemaan Domus Passiivi -mallistoa ja niissä on vakiona huurtumisen esto.

Meidän makuuhuoneen, kodinhoitohuoneen ja teknisen tilan ovet tulevat olemaan ihan sileäpintaisia Thermorakenteisia ovia Kaskipuun mallistosta. Makkariin tulee kokolasinen, kodinhoitohuoneeseen osittain lasipinnalla ja tekniseen tilaan umpiovi. Ovien ja ikkunanpuitteiden värinä on arkkitehdin suunnitelmien mukaisesti todella vaalea harmaan sävy.

Olohuoneen liukuovi tulee olemaan Domus Schüco Slide ja avautumissuunnaksi valittiin avaus keittiön puolelta, niin että keittiöstä on helpompi viedä tarjoiluja terassille.

Kyselin myös ikkunoiden vaikutusta kännykän kuuluvuuksiin ja sain vinkin, että talon pääoveksi kannattaa valita puurakenteinen ovi, jolloin se päästää säteilyn läpi. Sitä täydellistä ovea ei löytynyt Kaskipuun mallistosta, joten täytyy jatkaa etsintöjä. Talon piirustuksissa oli alunperin 140 leveä pariovi, mutta pyysin arkkitehtia muuttamaan sen käytännöllisyyden vuoksi tavalliseksi oveksi levikkeellä. Ulko-ovi saisi olla mielestäni kokonaan umpinainen, koska oven viereen on tulossa kiinteä ikkuna ja muutenkin eteisessä on ikkunapintaa reilusti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti