tiistai 23. kesäkuuta 2015

Pihan suunnitteluaMeille on tulossa piha-aluetta melko paljon, joten eri toiminnoille tulee olemaan runsaasti tilaa, mutta toisaalta pihan koko aiheuttaa myös haasteita. Pihan tulisi olla helppohoitoinen, eikä sen perustaminen saisi aiheuttaa suuria kustannuksia. Tällä hetkellä alueella on vain perunamaa, jonka pohjat teimme edelliskesänä ja aluetta laajennettiin tänä keväänä. Laitoimme maahan kesäkuun alussa 20 kg siemenperunoita, joten ihan riittävästi satoa pitäisi olla odotettavissa. :)

Tällä hetkellä kiinteistön takaosassa on metsää ja etuosa on vanhaa peltoaluetta. Pihan olisi tarkoitus tulla pääasiassa kiinteistön etuosaan ja tien suunnilleen keskelle aluetta. Etuosan läpi, tulevan tien suuntaisesti, menee myös leveä oja, mikä jakaa tulevan piha-alueen luontevasti kahtia.

Aloitin pihasuunnitelman teon Maanmittauslaitoksen karttapaikasta. Hain ensin osoitteella kiinteistökartan ja sen jälkeen laitoin asetuksista kiinteistöjaotuksen näkyviin, jotta löysin kiinteistön tarkat rajat. Sen jälkeen käytin "mittaa matka" työkalua, jotta sain mitat tulevalle piha-alueelle.

Seuraavaksi siirryin etsimään hyvää puutarhasuunnitteluohjelmaa ja päädyin Gardenan sivuille, josta löytyi "My Garden" -niminen ohjelma. Ohjelman avulla sain hyvin suuret linjat luonnosteltua, mutta en keksinyt, että mistä esimerkiksi kasvimaa-alueita voisi venyttää pituussuunnassa, joten kovin tarkkaan suunnitteluun ohjelma ei taida soveltua.

Alla on ohjelmalla tekemäni suunnitelma. Ohjelma löytyy täältä.Toiselle puolelle pihaa on siis suunnitteilla ainakin kasvihuone, kasvimaa, hedelmäpuita ja marjapensaita. Talon puolelle harkitsen jonkinlaista metsäpuutarhaa ja muutamaa isompaa kukkapenkkiä, mutta niitä en vielä tähän suunnitellut, kun ei talon muodostakaan ole tarkempaa tietoa. Lähinnä halusin selvittää hyötypuutarhapuolen mittasuhteita, esimerkiksi montako puuta ja pensasta alueelle sopii rinnakkain.

Mies on raivannut tontilta jo aikamoisen määrän puuta, joten oksasilppurillekin on pian töitä. Onneksi saamme ilmeisesti polttomoottorikäyttöisen oksasilppurin lainaan, joten ei tarvitse ostaa omaa. Vielä pitäisi keksiä, mihin se kaikki silppu sijoitetaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti